Verslag infornatiebijeenkomst Buurtwonen

Donderdag 14 maart 2024 vond de informatiemiddag ‘Buurtwonen’ plaats in Het Centrum in Nijverdal, georganiseerd door ouderenbonden KBO en PCOB. Zij hopen de senioren in de gemeente Hellendoorn zo aan te zetten na te gaan denken over hun toekomst.

“Wij zijn ons terdege bewust van de woonsituatie van veel senioren”, vertelt Finy Kelder namens de organisaties. “Met onze informatiebijeenkomsten willen wij senioren ertoe aanzetten over hun toekomst na te denken. In dit specifieke geval: hoe zorg je ervoor dat je straks nog fijn kunt wonen? De doorstroming op de woningmarkt stokt al geruime tijd en veel senioren willen graag van hun grote gezinswoning naar een gelijkvloerse woning.

Zij hebben de sleutel van de doorstroming in handen, maar kunnen niet verhuizen, omdat er geen woningen zijn. Buurtwonen kan volgens ons een goed alternatief zijn, daarom hebben wij Thijs de Blok uitgenodigd hier meer over te vertellen en hebben we in groepjes besproken waar hier behoefte aan is, hoe we dit kunnen realiseren en wie er deel wil uitmaken van een denktank.”

Zo’n 100 aanwezigen luisterden naar het verhaal van Thijs de Blok, initiatiefnemer van Buurtwonen. Na een luchtig intermezzo van Herman Kampman gingen de deelnemers in groepen uiteen om over dit initiatief van gedachten te wisselen.

Kan Buurtwonen een alternatief zijn om de kloof, die er nu gaapt tussen zelfstandig wonen en een plek in het verzorgingshuis, te dichten? Was daarbij de leidende vraag.

Buurtwonen is een initiatief van Hestia Living en Buurtzorg. Zij initiëren betaalbare en kleinschalige woonvormen waar ouderen in een vertrouwde omgeving kunnen wonen. In zelfstandige woningen met een gemeenschappelijke ruimte voor gezamenlijke activiteiten, die tevens een ontmoetingsplek voor de buurt kan zijn. Deze woonvorm kan de eenzaamheid verminderen en bevordert de sociale verbondenheid in de buurt.

Thijs de Blok vertelde hoe vanuit Buurtzorg het idee voor Buurtwonen is gegroeid en hoe zo’n kleinschalige woonvorm eruit kan zien. Zij voorzien in een- en tweepersoonswoningen die volledig gelijkvloers en zorggeschikt zijn. De wijkverpleegkundigen van Buurtzorg die in de wijk werken zullen bekijken welke bewoners deze woonvorm het meest nodig hebben en het beste in de bewonerssamenstelling passen.

Buurtwonen bouwt zo duurzaam mogelijk en maakt daarbij gebruik van conceptuele, houtskeletbouw. De woningen zijn gasloos en voorzien van zonnepanelen. Buurtwonen is de eigenaar en verhuurder. Zij voorzien dus alleen in huurwoningen, waarvan de helft sociale huurwoningen is en de helft in de middenhuur valt.

In deze startfase is Buurtwonen alleen mogelijk als in een kern ook Buurtzorg actief is, wat vooral met de financiering te maken heeft. Op vragen uit het publiek geeft Thijs aan dat zij hun kennis en ervaring graag delen met andere partijen en belangstellenden, maar dat zij dan niet voor de financiering kunnen zorgen. Daar heeft Buurtwonen/Buurtzorg afspraken over gemaakt met Achmea.

Vragen

De inleiding van Thijs bracht enkele kritische vragen met zich mee.

* Ik heb/wij hebben nu een koopwoning, kom ik dan wel in aanmerking voor Buurtwonen?

Antw: In principe wel, maar je valt dan waarschijnlijk in de middenhuur.

*Is houtskeletbouw niet gehorig?

Antw: Niet meer dan andere woningen.

*Moet je per se een zorgvraag hebben?

Antw: Een zorgindicatie is niet nodig, wel hanteert Buurtwonen een minimumleeftijd van 70 jaar.

*Als je nog geen zorg krijgt, hoe bepaalt het buurtzorgteam dan of jij eventueel in aanmerking komt voor Buurtwonen en in de bewonerssamenstelling past?

Antw: Hierop is niet echt antwoord gegeven. Op de locaties waar Buurtwonen nu echt opgestart wordt, is deze vraag nog niet echt aan de orde geweest.

*Als je met je (zorgvragende) partner in een tweepersoonswoning van Buurtwonen woont en deze partner overlijdt, moet je er dan uit? (zoals nu wel het geval is met aanleunwoningen)

Antw: Nee. Het Buurtzorgteam zal met je in gesprek gaan over verhuizen naar een eenpersoonswoning (als die beschikbaar is), maar er zal nooit sprake van dwang zijn.

Intermezzo

Na deze serieuze zaken was er ruimte voor een luchtig intermezzo, verzorgd door Herman Kampman die enkele gedichten voordroeg over ouder worden en alle ongemakken die daarme gepaard gaan.

Bevindingen

De aanwezigen gingen in 8 groepen uiteen om dit initiatief te bespreken. De bevindingen die uit de groepen naar voren kwamen, hadden veel overeenkomsten:

-prachtig initiatief

-voor ons komt dit te laat, wij denken voor de volgende ouderen

-woon fijn in mijn huidige buurt, wil daar graag blijven wonen

-er is lastig een voorstelling te maken hoeveel ‘noaberschap’ je daar hebt, is nu over het algemeen goed geregeld

-liever niet alleen ouderen, maar een mix van verschillende leeftijden

-twijfels over de betaalbaarheid en het instromen vanuit een koopwoning

-het hoeft niet alleen Buurtwonen te zijn, misschien zijn er meerdere vormen mogelijk

 

Conclusie

Het concept Buurtwonen sprak de meeste aanwezigen dus zeker aan, al voorzagen zij diverse praktische bezwaren en staan zij ook open voor andere woonvormen.

Realisatie van dergelijke, betaalbare woonvormen in alle kernen van de gemeente Hellendoorn staat hoog op de wensenlijst.

Beide ouderenbonden kijken terug op een geslaagde middag.

“We hebben waardevolle informatie, suggesties en ideeën verzamelt”, sloot Jeroen Piksen de bijeenkomst af. “Het opgemaakte verslag zal dienen als onderliggend document bij gesprekken die we met de gemeente willen gaan voeren over de zorgplicht van de overheid. Zij dienen te zorgen voor goede en passende huisvesting voor de inwoners, inclusief senioren die voor de nodige doorstroming kunnen zorgen. Bij die senioren is er grote behoefte aan geschikte en betaalbare woonruimte.”

Denktank

Na de bijeenkomst hebben diverse mensen meer informatie gevraagd over de denktank en een enkeling heeft zich al aangemeld om zitting te nemen in deze denktank.

Eddy Oude Wesselink van de KBO/PCOB Overijssel heeft zich bereid verklaard de denktank te ondersteunen.